Stichting poes
Image default
Aanbiedingen

Oogtest: 4 redenen waarom ze belangrijk zijn voo

Oogtest: 4 redenen waarom ze belangrijk zijn voor kinderen

Hier zijn vier redenen waarom een oogtest belangrijk is – en waarom u een jaarlijkse oogmeting zou moeten ondergaan om de gezondheid en welzijn van je kind te beschermen.

1. Oogonderzoek helpt kinderen slagen op school.
Wist u dat voor 80 procent van wat kinderen in en buiten de klas moeten leren goed zicht nodig is? Het is waar – en die statistiek, die al heel lang bestaat, moet waarschijnlijk naar boven worden bijgesteld vanwege de steeds grotere hoeveelheid schermtijd waaraan kinderen tegenwoordig worden blootgesteld.

Een jaarlijks oogonderzoek Dokter Fit is de enige manier om ervoor te zorgen dat uw kind goed en comfortabel ziet, zodat het kan slagen in de klas. Het is ook de enige manier om zeker te weten of kinderen het beste zien voor sport en andere activiteiten.

2. Bijziendheid is een epidemie aan het worden.

Na een uitgebreid onderzoek zal uw oogarts de bevindingen bespreken en de meest geschikte behandelingsopties aanbieden. 
Het aantal kinderen dat bijziendheid ontwikkelt groeit sneller dan ooit. En meer kinderen worden bijziend op zeer jonge leeftijd.

Waarom is dit een grote zorg?

Kinderen die op zeer jonge leeftijd bijziend worden, hebben de neiging om hun bijziendheid te verergeren en te doen toenemen gedurende hun hele kindertijd – en dit geeft hen een aanzienlijk groter risico op zeer ernstige en mogelijk gezichtsbedreigende oogaandoeningen op latere leeftijd, waaronder staar, glaucoom en netvliesloslating.

Een jaarlijks oogonderzoek Dokter Fit is de beste manier om het risico op bijziendheid bij uw kind vast te stellen. Als het vroegtijdig wordt ontdekt, kunnen maatregelen worden genomen om de ontwikkeling van bijziendheid te vertragen en het risico op ernstige oogproblemen voor uw kind op latere leeftijd te verminderen.

3. Vision screenings zijn geen vervanging voor een oogonderzoek.
Maar al te vaak denken ouders dat hun kind perfect ziet omdat het geslaagd is voor een visuele controle op school. Of volwassenen denken dat ze perfect zien omdat ze geslaagd zijn voor een visuele controle bij de autodienst. Vaak is geen van beide aannames juist.

Gezichtsonderzoeken zijn precies dat – ze screenen mensen met ernstige (en meestal overduidelijke) zichtproblemen. De screening kan duidelijke problemen identificeren die iemand kan hebben met specifieke visuele taken, zoals het duidelijk zien van een krijtbord in de klas of het herkennen van verkeersborden en andere voorwerpen achter het stuur.

Alleen een uitgebreid oogonderzoek Dokter Fit door een optometrist of oogarts kan ervoor zorgen dat uw zicht zo helder en comfortabel mogelijk is – en dat u vrij bent van potentieel ernstige oogziekten die geen duidelijke vroege symptomen hebben, zoals glaucoom en zelfs oogkanker. 

4. Glaucoom.
Het oogonderzoek bij kinderen is belangrijk voor een normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen en controle op bijziendheid.

Van alle ernstige oogziekten is glaucoom waarschijnlijk de stiekemste. Dat komt omdat er geen waarneembare symptomen zijn in de meeste gevallen van vroeg glaucoom – niets dat je waarschuwt dat er iets mis gaat.

Mensen die geen routine oogonderzoek laten doen en glaucoom ontwikkelen, worden zich er meestal pas van bewust nadat ze permanent gezichtsverlies hebben geleden door de ziekte. En tegen die tijd kan het heel moeilijk zijn om het glaucoom onder controle te krijgen om verder gezichtsverlies te voorkomen. Zonder succesvolle controle met medische behandeling en/of een glaucoomoperatie kan de ziekte leiden tot blindheid.

Vroegtijdige opsporing van hoge oogdruk en andere risicofactoren voor glaucoom is alleen mogelijk met routine oogonderzoeken. 

Je kunt gebruik maken van de gratis oogmeting die sommige klinieken of organisaties aanbieden