Stichting poes
Image default
Dienstverlening

Behandeling van Bipolaire Stoornis in Mannen

Manisch-depressieve stoornis was de naam die vroeger gegeven werd aan bipolaire stoornis, wat een probleem aanduidt wanneer een man onder dramatische stemmingswisselingen lijdt. Het is echter minder waarschijnlijk voor een man dan voor een vrouw dat deze stemmingswisselingen rap gebeuren, omdat hij normaal gesproken eerder zal lijden aan de traditionele bipolaire stoornis I dan aan bipolaire stoornis II. Hij kan lijden onder depressie en dagenlang radeloos zijn, gevolgd door periodes van geluksgevoelens tot zelfs delirium aan toe. Deze extreme hoge en dieptepunten kunnen zijn dagelijks leven verstoren en problemen veroorzaken met persoonlijke relaties. Hij kan zelfs suïcidaal zijn tijdens zijn depressie fases.

Soms is opname nodig voor een man die zeer onder zijn stoornis lijdt. Wanneer hij suïcidaal of moordzuchtig voelt, heeft hij een opname nodig voor verdere evaluatie en behandeling door een psychiater die gespecialiseerd is in bipolaire stoornis. In het ziekenhuis kan hij geobserveerd worden en geëvalueerd worden voor mogelijke verdere behandelingen.
Het hoofddoel van een kliniek is om het onmiddellijke probleem te behandelen.

Zodra de onmiddellijke dreiging door of voor de man ingeperkt is, is de volgende stap voor de kliniek om de symptomen van bipolaire stoornis in te perken. Voor deze reden kan zijn psychiater of arts al geneesmiddelen voorschrijven om zijn stemmingen uit te balanceren voordat hij zelfs therapie krijgt. Over het algemeen begint hij met een stemmingsstabilisator zoals Lithium en anticonvulsiva zoals Divalproex, Asenapine of Valproïnezuur. Er zijn een aantal andere geneesmiddelen die ook voorgeschreven kunnen worden voor een man die lijdt onder bipolaire stoornis. Deze geneesmiddelen worden geobserveerd door een psychiater voor hun effectiviteit en therapeutische effecten die geassocieerd zijn met deze stoornis. Wanneer de depressie te zwaar is, zal de psychiater antidepressiva zoals Fluoxetine of Venlafaxine voorschrijven. Antipsychotica zoals Risperidone en Quetiapine kunnen ook gebruikt worden, net zoals benzodiazepines zoals Diazepan en Alprazolan, wanneer de man angst symptomen vertoont.

Nadat de chemische onbalans gecorrigeerd is door de geneesmiddelen, kan hij behandeld worden met psychotherapie. Dit is een psychologische behandeling op individuele basis door een psycholoog of psychiater die hem zal helpen met concentreren op en werken aan het oplossen van zijn emotionele problemen. Mensen die lijden onder bipolaire stoornis zullen dan aangemoedigd worden om over hun gevoelens te praten, en ook hun jeugd of elk ander trauma of probleem te bespreken dat zijn stoornis aanspoort. Om met zijn bipolaire stoornis om te kunnen gaan, moet de man waarschijnlijk in therapie blijven en voor de rest van zijn leven geneesmiddel nemen.

Klik hier voor Top Psychologen in Groningen

 

https://www.depsycholoog.nl/groningen