Stichting poes
Image default
Dienstverlening

Verschillen tussen 1 fase en 3 fase groepenkast

Soms is het lastig om te bepalen of jouw woning voorzien is van een 1 fase groepenkast of van een 3 fase groepenkast. Dit verschil is te herkennen aan een aantal zaken. Je hebt een 1 fase groepenkast in je huis, als er 2 draden onder de groepenkast uit komen. Als dit niet 2 draden zijn, maar 4 draden, is er sprake van een 3 fase groepenkast. Een ander aspect waaraan het verschil te zien is, is de aangegeven aansluiting op de kWh meter. Dit bevindt zich in de meterkast. Staat er 220/230V op de meterkast? Dan heb je een 1 fase groepenkast. Staat er 3×220/230V of 380/400V op de meterkast? Dan heb je een 3 fase groepenkast. Aan deze twee zaken is dus te herkennen of jij een 1 fase of 3 fase groepenkast in je huis hebt. Weet je het nu nog niet? Vraag dan hulp aan een professional en dan weet je snel het antwoord!

Wat is het beste in mijn woning?

Op het moment dat je een nieuwe groepenkast gaat aanschaffen, moet je weten wat voor een type je moet installeren. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of verbouwen. Of je groepenkast nou uitgebreid of helemaal vervangen moet worden, het is altijd van belang welke fase groepenkast je aanschaft. Het beste is om een professionele elektricien te laten kijken naar je groepenkast, zodat je nooit een fout kunt maken. Deze expert kan je ook advies geven over vervolgstappen. 

Wanneer heb ik extra groepen nodig?

In sommige situaties heeft een groepenkast extra groepen nodig. Bijvoorbeeld als je stoppen heel vaak doorslaan. Dit is een signaal dat er teveel elektriciteit nodig is, voor te weinig groepen. De aanwezige groepen raken hierdoor overbelast. Als je elektrisch wilt gaan koken is het ook slim om extra groepen aan te schaffen. Ook als je een elektrische auto hebt met een laadpunt zijn extra groepen van belang. Dit vreet namelijk ontzettend veel energie.