Stichting poes
Image default
Woning en Tuin

Hoe vervang je een cilinderslot op een goede manier?

Als je een cilinderslot of je cilinder wil vervangen moet je de maten van je huidige slot goed opmeten. Als eerste meet je de steekmaat op. Dit is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van het cilindergat. Daarna meet je de doornmaat. Dit is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat tot het hart van het slotgat.

De maat van je cilinder hangt namelijk af van de maat van het deurbeslag en de maat van de deur zelf. De standaard lengte is 30/30, maar soms worden er afwijkende maten gehanteerd. De standaard maat wordt vooral gebruikt op stompe houten deuren van ongeveer 40 millimeter dik.

Voor een dikkere deur heb je een verlengde cilinder nodig. Zorg ervoor dat je altijd je sleutel checkt. Je moet namelijk geen verbogen of beschadigde sleutels gebruiken. Dit kan het slot beschadigen.

Bij een normale cilinder moet je nooit aan twee kanten tegelijk een sleutel in het gat steken. Dit is namelijk alleen mogelijk bij een tweezijdig bedienbare cilinder. Daarnaast is het belangrijk om twee keer per jaar een slotspray te gebruiken om de cilinder soepel te laten en blijven houden.

Waar koop je goede cilinders?

Profielcilinders zijn te koop op diverse plekken. Natuurlijk zijn er veel internetwinkels waar je goede cilinders kunt kopen zoals deze webwinkel bijvoorbeeld waarbij de Litto Protec een echt paradepaardje is onder de veiligheidcilinders.

Maar niet iedereen wil op het internet kopen.

Mensen die liever hun aankoop doen in een fysieke winkel kunnen terecht bij de reguliere bouwmarkten, deze verkopen alleen de meest gangbare maten en professionele bouwmarkten, die alle maten verkopen. Daarnaast kun je ook terecht bij een slotenspeciaalzaak.