Stichting poes
Image default
Dienstverlening

Gescheiden vrouwen in de Marokkaanse samenleving

Uit statistieken van 2011, rapporteert de Gerechtelijke dienst voor gezinnen dat 1 van de 6 huwelijken uitmondt in scheiding. In een maatschappij waar maagdelijkheid wordt verheerlijkt, hebben gescheiden vrouwen vaak moeite met het aangaan van nieuwe relaties. Veel vrouwen worden geconfronteerd met de harde realiteit van hoe de Marokkaanse maatschappij hen beschouwd en zoeken hun heil in de prostitutie als alibi. Gescheiden vrouwen hebben vaak geen plek waar ze terecht kunnen en hebben geen bron van inkomsten om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

 

Een Marokkaanse scheiding heeft altijd al een negatieve bijklank gehad in de geschiedenis. Een scheiding is altijd een storm die over het gelukkige leven van een familie heen trekt, het is het slechte voorteken waar onder het echtelijke dak niet over gepraat mag worden en dat de absolute nachtmerrie is van elke getrouwde vrouw betekent. “Voor ons is een scheiding een ramp, een absolute catastrofe,” verteld Zahra. Hoe komt de scheiding aan die diep gevoelde negatieve bijklank? Vrouwen worden gestraft voor dingen die ze gedaan hebben maar ook voor dingen waar ze onschuldig in zijn. Een man kan bijvoorbeeld van zijn vrouw scheiden als ze vaak ziek is, als ze impotent is, als ze een buitenechtelijke relatie heeft of als ze simpelweg te oud wordt – dezelfde redenen waarom iemand een nieuwe tv of auto koopt.

Het is daarom ook ironisch dat sommige mannen bij een succesvolle zakelijke overeenkomst een nieuwe, jonge vrouw als beloning krijgen. Daarbij dus een gescheiden vrouw in de maatschappij achterlatend die haar beschouwd als een social handicap, een slecht functionerend en verlopen lid van de gemeenschaap die zich nergens meer kan vestigen met een gelukkig huwelijk.

Maar als je naar het zuiden van Marokko gaat zijn dingen daar anders geregeld. Mensen daar schatten gescheiden vrouwen op waarde. Als een vrouw gaat scheiden wordt er in plaats van gerouwd, feest gevierd door haar familie, terwijl dit toch een treurige gebeurtenis zou moeten zijn. De bruidsschat van een gescheiden vrouw is zelfs hoger dan voor een aankomende eerste bruid. De gescheiden vrouw in het zuiden wordt gezien als een meer ervaren iemand, ze heeft immers al veel meegemaakt, ze heeft haar oefening gehad en ze is er klaar voor om een nieuwe familie te beginnen met een solide basis, in tegenstelling tot de onervaren nieuwe bruidjes.

Maar met de komst van de nieuwe familiewet zijn er nogal wat dingen veranderd. De procedure om te scheiden is nogal omslachtig. Je krijgt niet zomaar een scheiding als je er om vraagt. Je moet door talloze verzoeningssessies. Je krijgt zoveel tijd als nodig om over je uiteindelijke beslissing na te denken en alleen wanneer alle pogingen om de breuk te lijmen mislukken mogen koppels gaan scheiden, waarbij de rechten van beide partijen gerespecteerd worden.

Hoewel de procedure om een scheiding aan te vragen veranderd is, kijkt de samenleving overwegend nog hetzelfde naar gescheiden vrouwen. De gescheiden vrouw wordt nog steeds gezien als het sociaal onbekwame vraagstuk die vermeden dient te worden.

 

 

https://www.taspinaradvocatuur.nl/